Widgets Magazine

Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου.

Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή.

Δημιουργούνται διαμέσου εσένα, αλλά όχι από σένα.

Κι αν και βρίσκονται μαζί σου, δε σου ανήκουν.

 

Μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου, αλλά όχι τις σκέψεις σου

αφού ιδέες έχουν δικές τους.

Μπορείς να δίνεις μια στέγη στο σώμα τους, αλλά όχι και στις ψυχές τους

αφού οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο

που εσύ δεν πρόκειται να επισκεφτείς ούτε και στα όνειρά σου.

Μπορείς να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις

αλλά μη γυρέψεις να τα κάνεις σαν εσένα

αφού η ζωή δεν πάει προς τα πίσω ούτε ακολουθεί στο δρόμο του το χτες

 

Είσαι το τόξο από το οποίο τα παιδιά σου

ωσάν ζωντανά βέλη ξεκινάνε για να πάνε μπροστά.

Ο τοξότης βλέπει το ίχνος της τροχιάς προς το άπειρο

και κομπάζει ότι με τη δύναμή του

τα βέλη του μπορούν να πάνε γρήγορα και μακριά.

Ας χαροποιεί τον τοξότη ο κομπασμός του

αφού ακόμα κι αν αγαπάει το βέλος που πετάει

έτσι αγαπά και το βέλος που μένει στάσιμο.

“Χαλίλ Γκιμπράν”

 

Κάθε παιδί είναι ένας ολόκληρος κόσμος από μόνο του. Όπως το πρόσωπό του έτσι ακριβώς και τα συναισθήματά του, οι ιδέες του, οι επιθυμίες του και τα όνειρά του είναι μοναδικά. Κάθε παιδί βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την ζωή του, κατά τη διάρκεια της οποίας προσπαθεί να εκφράσει τη δική του φύση. Τα παιδιά είναι όντα μοναδικά και ψάχνουν τον δικό τους δρόμο. Ως γονείς, δεν μπορούμε να τους επιδείξουμε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν, ούτε να τα αποτρέψουμε να βαδίσουν στα δικά τους ιδιαίτερα ανηφορικά μονοπάτια. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι, να τα συνοδεύουμε πάντοτε με όλη μας την αγάπη, να τα αποδεχόμαστε όπως ακριβώς είναι ακόμη και εάν δεν ανταποκρίνονται στις προσωπικές μας προσδοκίες.

Με την ερμηνεία του γενέθλιου παιδικού αστρολογικού χάρτη, γίνεται μία προσπάθεια ώστε να περιγραφεί η ποικιλομορφία του εσωτερικού κόσμου ενός παιδιού, και απευθύνεται κυρίως σε γονείς. Τα ¨εργαλεία¨ που έχουν επιλεχθεί είναι η αστρολογία και η ψυχολογία σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία.

Η αστρολογία δεν υποστηρίζει πως η γέννηση ενός παιδιού αποτυπώνεται μόνο από τα αστέρια, γιατί φέρνει μαζί του και τις γονιδιακές πληροφορίες στα κύτταρα του.

Ο γενέθλιος αστρολογικός χάρτης κάθε ατόμου αποτελείται από σύμβολα. Στην ανάλυση του,  γίνεται μια προσπάθεια να ερμηνευτούν αυτά τα σύμβολα μέσα από παραδείγματα.

Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των εκφραστικών δυνατοτήτων της αστρολογίας είναι το εξής: Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, κάθε παιδί καλλιεργεί διαφορετικά μέρη της προσωπικότητάς του όπως η θέληση, το πνεύμα και τα συναισθήματά του. Αυτές οι υπο-προσωπικότητες του παιδιού μπορούν να παρομοιαστούν με ηθοποιούς που ερμηνεύουν το κομμάτι της ¨ζωής¨ του. Η αστρολογία λοιπόν έρχεται και παρατηρεί τους ηθοποιούς αυτούς, μελετά τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους και εξετάζει τις μεταξύ τους σχέσεις. Όσον αφορά το κομμάτι της σκηνοθεσίας, εκεί η αστρολογία δεν συμμετέχει ενεργά καθώς εξαρτάται από την ελεύθερη βούληση κάθε ατόμου. Κάθε παιδί λοιπόν, καλείται να γίνει ο σκηνοθέτης της δικής του ζωής. Στην διάρκεια της πορείας του, δίνει τις κατευθύνσεις το ίδιο στους ηθοποιούς του, πράγμα που σημαίνει πως γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητές τους και την αξία της συμμετοχής τους. Ως γονέας τώρα, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας σε αυτήν την διαδικασία αυτογνωσίας του. Μπορείτε να του προσφέρετε τις ευκαιρίες ώστε να δει όλους τους ηθοποιούς του ταυτόχρονα πάνω στη σκηνή. Η διαδικασία αυτή ίσως αμφισβητείται από εσάς για διάφορους λόγους. Εάν όμως καταφέρετε να δώσετε την δυνατότητα στο παιδί σας να αναπτύξει ακριβώς εκείνες τις δυνατότητές του που μπορεί να βρίσκονται πολύ μακριά από την δική σας φύση, τότε θα έχετε καταφέρει να αναπτύξετε έναν ανεξάρτητο άνθρωπο.

Σε μια αστρολογική ανάλυση θα εξεταστούν θέματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά σε εσάς. Μερικά ενδεχομένως να σας φανούν και παράξενα! Από όλα όμως, μπορείτε να αντλήσετε υλικό ώστε να εντοπίσετε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στην ψυχοσύνθεση την δική σας και του παιδιού σας.

Έτσι μια “εσωστρεφή ” Ταυρίνα μητέρα που έχει μια δυσκολία με το ” εξωστρεφές” κριάρι παιδί της, γιατί κάνει φασαρία φαίνεται ατίθασο και της χαλάει την ησυχία, θα κατανοήσει το παιδί καλύτερα.

Έτσι θα καταλάβουν οι γονείς ότι δεν μπορεί ένα Καρκινάκι  να γίνει Υδροχόος η ένα Ψαράκι να γίνει Λέων.

Ακόμη καθαρά για παιδαγωγικούς λόγους είναι σημαντικό να ασχοληθείτε με τον αστρολογικό χάρτη του παιδιού σας αλλά και του δικού σας. Με αυτή την γνώση θα γλιτώσετε χρόνια με διαμάχες και ασυνεννοησία . Θα γνωρίζετε τις δυνατότητες του παιδιού και τις αδυναμίες του, σε ποιο σημείο είναι οι ενέργειες σας συμβατές και που όχι. Θα μάθετε να του μιλάτε έτσι ώστε αυτό να σας κατανοεί .

 

Υπάρχουν τρία βασικά στάδια ανάπτυξης μιας δυνατότητας, ή ενός ¨ηθοποιού¨ όπως είπαμε παραπάνω. Σύντομα αναφέρουμε την ανάπτυξη της θέλησης ενός παιδιού.

  • Παθητική μορφή ανάπτυξης. Το παιδί εντοπίζει την δύναμη της θέλησης μόνο σε άλλους ανθρώπους, και αντιλαμβάνεται τους γονείς του μόνο ως κηδεμόνες και πολλές φορές ως ισχυρογνώμονες κηδεμόνες.
  • Ενεργή αλλά όχι ολοκληρωμένη μορφή ανάπτυξης. Το παιδί λειτουργεί εγωιστικά και αυταρχικά, επιθυμώντας να επιβάλλει πάντοτε την δική του θέληση με οποιοδήποτε κόστος.
  • Ενεργή και ολοκληρωμένη μορφή ανάπτυξης. Το παιδί θέτει και διεκδικεί τη θέλησή του με υγιή και ώριμο τρόπο.

Τα τρία αυτά στάδια ανάπτυξης μιας δυνατότητας μπορεί φυσικά να εναλλάσσονται με το πέρασμα του χρόνου. Και εκεί είναι χρήσιμος ο αστρολογικός γενέθλιος χάρτης ενός παιδιού, διότι μας φανερώνει ποιες θα είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένα παιδί. Φυσικά η οικογένεια και το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί καθορίζουν σημαντικά την έκτασή τους.

Τέλος, θα ήθελα να πω δύο λόγια σχετικά με την ανάλυση του χάρτη ενός παιδιού για να μην προκύψουν ανακρίβειες. Η ανάλυση δεν έχει ως στόχο την επιβολή μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς στο παιδί σας, ούτε να του υποδείξουν πώς πρέπει να ζει ή ποιες αποφάσεις να πάρει. Ακόμη, δεν ψάχνει  να βρει ποιος ευθύνεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Άλλωστε αυτές είναι που χρειάζεται ώστε να εξελιχθεί και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Να θυμάστε πως το παιδί σας, όπως  και κάθε παιδί, είναι μοναδικό! Και φυσικά διαθέτει πολλές περισσότερες δυνατότητες και ερμηνείες, από όσες μπορεί να αποτυπώσει ένας αστρολογικός χάρτης.

Widgets Magazine

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here