Widgets Magazine

Η Σελήνη είναι ένα αρχαϊκό σύμβολο, είναι ο χορηγός της ζωής και του Θανάτου στο δικό μας κόσμο. Για τους Έλληνες είναι η Άρτεμις στον Ουρανό και Ντιάνα στη Γη. Για τους Αιγύπτιους είναι η Χεκέτ στην Κόλαση, η θεά του θανάτου.  Η γάτα, ένα σεληνιακό σύμβολο είναι αφιερωμένη στην Ίσιδα, που είναι κατά μία έννοια η Σελήνη, όπως ο Όσιρις ήταν ο Ήλιος. Δε γνωρίζουμε ποια λατρεία εμφανίστηκε πρώτη αν και η Μυστική Δοξασία υποστηρίζει πως η σεληνιακή λατρεία ήρθε δεύτερη. Είναι και οι δύο εξίσου παλιές και χάνονται στα βάθη των αιώνων. Στην Αίγυπτο η Σελήνη ήταν τόσο το Μάτι του Ώρου, όσο και το Μάτι του Όσιρι, του Ήλιου.  Ο Ιεχωβάς είναι επίσης ένας σεληνιακός θεός. Οι Χαλδαίοι ήταν λάτρεις της σελήνης όπως ακριβώς και οι Ιουδαίοι που ήρθαν μετά από αυτούς.

Κάποιες βασικές σωματικές λειτουργίες που κατέχει η ανθρώπινη φυλή συνδέονται με τις περιοδικές εκδηλώσεις της σελήνης: Η περίοδος της γυναίκας που έχει κύκλο 28 ημερών, η εγκυμοσύνη, το σκίρτημα του εμβρύου ολοκληρώνονται σε κάποιους σεληνιακούς μήνες που διαιρούνται σε εβδομάδες των 7 ημερών. Οι παρατηρημένες περίοδοι χρόνου που σημειώνουν τις διεργασίες λειτουργίας της γέννησης θα μπορούσαν κατά φυσικό τρόπο να γίνουν μία βάση για αστρονομικό υπολογισμό. Αυτός ήταν ένας τρόπος μέτρησης των Εβραίων, γιατί αυτοί ακόμα και σήμερα υπολογίζουν το ημερολόγιο με τη βοήθεια των 354 και 355 ημερών του σεληνιακού έτους. Αυτός ήταν ο τρόπος και των αρχαίων Αιγυπτίων.

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν την αγελάδα ως σύμβολο της μητέρας Γης με τις γονιμοποιές ενέργειές της και οι Εβραίοι σαν σύμβολο της γυναίκας. Η περίοδος κύησης της αγελάδας και της γυναίκας θεωρείται πως ήταν ίδια, δηλαδή 280 ημέρες ή 10 σεληνιακοί μήνες από τέσσερις εβδομάδες ο καθένας. Αυτή η περίοδος αποτελούσε και την ουσιαστική αξία αυτού του ζωικού συμβόλου, του οποίου το σημάδι ήταν η ημισέληνος. Αυτές οι περίοδοι κύησης φαίνεται πως υπήρξαν αντικείμενα συμβολισμού σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούνταν από τους Ινδούς, τους Αμερικάνους. Είναι η βάση των ημερολογιακών μορφών για τους Μάγια, τους Ασσύριους, τους αρχαίους Βαβυλώνιους, των Αιγυπτίων και των αρχαίων Εβραίων. Τα φυσικά σύμβολα είναι είτε ο φαλλός, είτε ο φαλλός και το γιονί (αρσενικό και θηλυκό). Η απεικόνιση των φαλλικών εμβλημάτων δεν υποδηλώνει τα γεννητικά όργανα του ανθρώπινου σώματος αλλά είναι μία ένδειξη ενός τρόπου μέτρησης του σεληνιακού χρόνου και μέσω του σεληνιακού, του ηλιακού χρόνου.

Αυτή ήταν το φυσιολογικό ή ανθρωπολογικό κλειδί ερμηνείας για το σύμβολο της Σελήνης. Θα δούμε πως οι πρωταρχικοί θεοί δεν έχουν σχέση με το φαλλικό στοιχείο. Όταν κατεβαίνουν προς τα κάτω είναι που εμφανίζονται στοιχεία όπως το σύμβολο της μήτρας. Η διπλή μήτρα δείχνει τη δυαδικότητα της ιδέας που μεταφέρθηκε από το ανώτερο στο κατώτερο, στο γήινο πεδίο. Ενώ η διπλή μήτρα συμβολίζεται από τον αριθμό 5 δύο φορές, δηλαδή το 10, που είναι φαλλικός αριθμός, οι Ιουδαίοι για την εξωτερική τους λατρεία κράτησαν τον αριθμό 7, όπως για παράδειγμα το Σάββατο που είναι η έβδομη μέρα αφιερωμένη στη θεότητα, στη Σελήνη, σύμβολο του δημιουργικού Ιεχωβά.  Οι Ιουδαίοι μόνο επικέντρωσαν αυτόν τον αριθμό στη σελήνη και βάσισαν σε αυτόν όλους του ιερούς υπολογισμούς τους.

Ο σεληνιακός μαγνητισμός γεννάει τη ζωή, τη διατηρεί και την καταστρέφει, τόσο ψυχικά όσο και φυσικά. Και αν, αστρονομικά αυτή είναι ένας από τους επτά πλανήτες του αρχαίου κόσμου, στη θεογονία είναι ένας από τους αντιβασιλείς αυτού του πλανήτη, τόσο για τους χριστιανούς όσο και για τους Παγανιστές.

Κανένα σύμβολο δεν ήταν πιο περίπλοκο στις πολλαπλές σημασίες από το σεληνιακό σύμβολο. Το φύλο της ήταν διπλό. Για μερικούς ήταν αρσενικό (βασιλιάς Σόμα, χαλδαϊκός Σιν) και για άλλους ήταν θηλυκό (θεά Ντιάνα, Ειλείθυια, Λουτσίνα). Η τρίμορφος θεά (Άρτεμις – Εκάτη – Λούνα)  ήταν το προσωποποιημένο σύμβολο των διαφόρων διαδοχικών όψεων που αντιπροσωπεύονταν από τη σελήνη σε καθεμιά από τις τρεις φάσεις της. Αυτή είναι η ερμηνεία των Στωϊκών. Οι Ορφικοί εξηγούσαν το επίθετο τρίμορφος με τα τρία βασίλεια της φύσης στα οποία βασιλεύει. Ζηλόφθονη, αιμοβόρα, εκδικητική και απαιτητική, η Εκάτη-Λούνα είναι ένα άξιο αντίστοιχο του “ζηλιάρη θεού” των Εβραίων προφητών.

Οι αρχαίοι κατείχαν βαθιά γνώση των σεληνιακών μυστηρίων. Ολόκληρο το Πάνθεο των σεληνιακών θεών και θεοτήτων: Νέφτις, Νέιτ, Περσεφόνη, Μυλίττα, Κυβέλη, Ίσιδα, Αστάρτη, Βένους, Εκάτη και Απόλλωνας, Διόνυσης, Άδωνις, Βάκχος, Όσιρις, Άτι;, Ταμμούζ από την άλλη. Όλοι αυτοί με το όνομα και τους τίτλους τους, σαν “Γιοι” και “Σύζυγοι” των μητέρων τους δείχνουν την ταυτότητά τους με τη χριστιανική Τριάδα. Οι θεοί παρουσιάζονται να αναμειγνύουν τις λειτουργίες τους σαν Πατέρας, Γιος και Σύζυγος σε μία και οι θεές αναγνωρίζονται σαν Σύζυγος, Μητέρα και Αδελφή του αρσενικού θεού. Ο θεός ενοποιεί, όπως ο Ήλιος είναι χορηγός της ζωής και οι θεές συγχωνεύονται στον τίτλο της Μάγια, της Μαρίας, που στην πραγματικότητα είναι η ίδια η πηγή και η αιτία των γοητειών, η Πλάνη.

Στις θρησκευτικές τελετές η σελήνη εξυπηρετούσε ένα διπλό σκοπό. Προσωποποιημένη σα θηλυκή θεά για εξωτερικούς σκοπούς ή σαν αρσενικός θεό στις αλληγορίες και στα σύμβολα. Είτε αρσενική είτε θηλυκή η Σελήνη είναι το Απόκρυφο μυστήριο των μυστηρίων και περισσότερο ένα σύμβολο του κακού παρά του καλού. Οι επτά φάσεις της χωρίζονται σε τρία αστρονομικά φαινόμενα και σε τέσσερις καθαρά ψυχικές φάσεις.

Η Σελήνη δεν τιμήθηκε στα μυστήρια όπου ο θάνατος του σεληνιακού θεού (οι τρεις φάσεις της βαθμιαίας μείωσης και τελικής εξαφάνισής της) παρουσιάζονται αλληγορικά με τη σελήνη να συμβολίζει το πνεύμα του κακού που θριαμβεύει προς στιγμήν πάνω στο φως, στον ήλιο και τότε απαιτείται όλη η ικανότητα και γνώση των ιεροφαντών για να επαναφέρουν το φως.

Η σελήνη σχετίζεται με επτά φάσεις, οι οποίες έχουν σχέση από τη νέα σελήνη ως την πανσέληνο.

 

1)      Νέα Σελήνη ή Νουμηνία (new moon) όπου το φεγγάρι δεν φαίνεται καθόλου

2)      Αύξων Μηνίσκος (waxing crescent) όπου το φεγγάρι αρχίζει να φαίνεται και να μεγαλώνει σε μέγεθος

3)      Πρώτο τέταρτο (first quarter)

4)      Αύξων Αμφίκυρτος (waxing gibbous)

5)      Πανσέληνος (Full moon) όπου ο ήλιος η γη και η σελήνη βρίσκονται σε ευθεία με τη σειρά που αναφέρονται

6)      Φθίνων Αμφίκυρτος (waning gibbous) όπου η σελήνη αρχίζει να ελαττώνεται

7)      Τελευταίο τέταρτο (last quarter)

8)      Φθίνων Μηνίσκος (waning crescent) όπου μικραίνει πάλι

(αναφορικά υπάρχουν όμως οκτώ λόγω ότι ξαναμικραίνει).

Όλες οι σεληνιακές θεές είχαν μια διπλή όψη, μια θεία, δημιουργική και μια άλλη καταχθόνια. Όλες ήταν παρθένες μητέρες ενός γεννημένου Γιου, του Ήλιου. Η Παρθένος είναι η Σελήνη. Όση περισσότερη ομοιότητα υπάρχει ανάμεσα στις παγανιστικές ιδέες και τα χριστιανικά δόγματα, τόσο πιο θεία φαίνεται η χριστιανική θρησκεία. Η υιοθέτηση εκ μέρους της Λατινικής Εκκλησίας, συμβόλων όπως το νερό, η φωτιά, ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα είναι απλώς μια συνέχιση από τους πρώτους Χριστιανούς της παλιάς λατρείας των παγανιστικών εθνών. Η Σελήνη αποκαλεί τον εαυτό της “Το φως που φέγγει στο Σκοτάδι”, το “Γυναικείο Φως”. Έτσι έγινε το αποδεκτό σύμβολο όλων των Παρθένων-Μητέρων.

Mελίνα Κλεάνθη

Widgets Magazine
Προηγούμενο άρθροΟ Ήλιος στον αστρολογικό χάρτη:Το ατομικό μονοπάτι της ζωής
Επόμενο άρθροΗ Αστρολογία ως Εγχειρίδιο Αυτογνωσίας
Μελίνα Κλεάνθη
Είμαι η Μελίνα Κλεάνθη έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στο Τει Λογιστικής Σερρών. Από 16 χρονών ασχολούμαι με την αστρολογία προσπαθώντας να κατανοήσω τον εαυτό μου και κατά επέκταση τον κόσμο. Ασχολήθηκα αρκετά χρόνια εθελοντικά με σκοπό τη διάδοση της αστρολογίας και τη μελέτη των άστρων κυρίως μέσα από Φιλοσοφικό οργανισμό με προσφορά-βοήθεια στο συγκεκριμένο έργο. Ότι κάνω ποτέ δεν ξεχνώ το ρητό από το “Κυμβάλειο”. Όπως είναι πάνω είναι και κάτω”. Είμαστε ένας καθρέπτης του μακρόκοσμου και προσπαθούμε να εκφράσουμε το ρόλο μας καλύτερα για αυτό που γεννηθήκαμε. Σε αυτό το κομμάτι με βοήθησε η μελέτη των άστρων. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ -Εβδομαδιαία αστρολογική αρθογραφία στην εφημερίδα “Μetrosport” -Εβδομαδιαία αστρολογική αρθογραφία στο σύλλογο Επιστημών και Τεχνών “Ολκός”. -Εισήγηση ομιλιών αστρολογίας σε σύλλογο “Ολκό”. - Εισήγηση ομιλιών-σεμιναρίων σε Πολιτιστικό-Φιλοσοφικό οργανισμό. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -Παρακολούθηση σεμιναρίων πρακτικής ψυχολογίας -Παρακολούθηση σεμιναρίων ψυχολογικής αστρολογίας. -Παρακολούθηση σεμιναρίου παραδοσιακής αστρολογίας. -Διήμερη εισήγηση σεμιναρίου με θέμα H Aστρολογία ως τρόπος κατανόησης του Εαυτού μας. -Διήμερη εισήγηση σεμιναρίου με θέμα Η Αστρολογία στους διάφορους πολιτισμούς. -Ειδικές σπουδές πάνω σε πολιτισμούς και αποσυμβολισμός Ανατολικής και Δυτικής φιλοσοφίας. -Ειδικές σπουδές πάνω σε κλασσική φιλοσοφία. -Συμμετοχή σε ομαδική ερευνητική εργασία πάνω σε σεμινάριο με θέμα Ευτυχία και ψυχολογία. -Συνέχεια σπουδών πάνω σε Ωριαία Αστρολογία -Ενασχόληση με ομάδες ΜΚΟ. -Προσφορά σε εθελοντική ομάδα σε νοσοκομεία. -Εθελοντική δράση στην προστασία του Σέιχ-Σου. Είμαι ένα υπεύθυνο άτομο γεμάτο ενθουσιασμό και αγάπη για το αντικείμενο της αστρολογίας.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετικό άρθρο, κυρία Μελίνα! Πλούσιο, έγκυρο και κυρίως, στοχεύει στην κατανόηση του εαυτού μας και της φύσης. Συνεχίστε έτσι! Ευχαριστούμε <3

  2. Ιδιαίτερο άρθρο και ιδιαίτερο και το θέμα που προσεγγίζει μιας που σχετίζεται άμεσα με την γυναικεια μας φύση.Ευχαριστούμε!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here