Αρχική Μαθήματα Βασικοί Πλανητικοί Σχηματισμοί στον Γενέθλιο Χάρτη – μέρος β

Βασικοί Πλανητικοί Σχηματισμοί στον Γενέθλιο Χάρτη – μέρος β

3105
0
Widgets Magazine

Όπως αναφέραμε, από τις όψεις μεταξύ φώτων, πλανητών και σημείων (αξόνων, δεσμών κλπ.) σχηματίζονται οι πλανητικοί σχηματισμοί. Πλανητικός σχηματισμός είναι το γεωμετρικό σχήμα που δημιουργείται από τις όψεις μεταξύ τριών ή περισσοτέρων πλανητών, φώτων ή σημείων και είναι εξαιρετικής σημασίας. Από εκεί αντλούμε σημαντικές πληροφορίες για την δυναμική, την συμπεριφορά και τις επιλογές ζωής ενός ατόμου. Κάποιοι ακόμα σχηματισμοί μεγάλης σημασίας είναι το μεγάλο τετράγωνο ή μεγάλος σταυρός, ο χαρταετός και το μυστικό τετράπλευρο.

Το μεγάλο τετράγωνο ή σταυρός δεν ανήκει στους πιο κοινούς σχηματισμούς. Αποτελείται από δύο αντιθέσεις και οι τέσσερις πλανήτες των αντιθέσεων συνδέονται με όψεις τετραγώνων. Είναι δηλαδή ο σχηματισμός του Τ-τετραγώνου, συμπληρωμένος από την απέναντι πλευρά. Εμπλέκονται λοιπόν τέσσερις πλανήτες, τέσσερις οίκοι, δηλαδή τομείς της ζωής του ανθρώπου, και οι οίκοι οι οποίοι κυβερνιούνται από τους τέσσερις πλανήτες. Πρόκειται για σχηματισμό που, ανάλογα την λειτουργία του, μπορεί να είναι καταλυτικός για την ζωή του ατόμου, αφού αφορά και συνδέει τόσες πολλές περιοχές του χάρτη.   Από την φύση των όψεων βλέπουμε πως είναι εξαιρετικά έντονος και μας δείχνει άτομα με εντονότατη δραστηριότητα! Ο σχηματισμός δείχνει πολλή ένταση, δυσκολία ευελιξίας και διχογνωμία, έτσι ώστε το άτομο να νιώθει συχνά ανήμπορο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του και όλο αυτό να το οδηγεί σε έντονο άγχος. Οι αντιθέσεις μας δείχνουν το πόσο δυσκολεύεται στη λήψη αποφάσεων και αυτό τον οδηγεί σε συναισθηματικά και νοητικά αδιέξοδα. Τα τετράγωνα που είναι μέρος του μεγάλου τετραγώνου, μας δίνουν την εικόνα της αγωνίας, των εσωτερικών συγκρούσεων και συναισθημάτων που νιώθει. Η ένταση και οι ενέργειες ανακυκλώνονται μέσα στον σχηματισμό, ανατροφοδοτώντας την έντονη αυτή κατάσταση. Η έντονη δημιουργικότητα του ατόμου έχει ως κινητήριο δύναμη την ένταση αυτή, και κινητοποιείται με τις διελεύσεις και τις προόδους. Βρίσκεται σε έναν συνεχόμενο αγώνα και δεν υπάρχει ουσιαστικά διαφυγή επειδή ο σχηματισμός είναι κλειστός και αυτό τον οδηγεί σε απότομες εκρήξεις.   Από την άλλη, δίνει στο άτομο μεγάλη εσωτερική δύναμη και ανθεκτικότητα και αν καταφέρει να κατακτήσει μια στάση θετική με αποφασιστικότητα και φιλοσοφική διάθεση, θα φτάσει στην επιτυχία.

Η ποιότητα καθορίζει τον τρόπο που λειτουργεί αυτός ο δύσκολος σχηματισμός. Ο παρορμητικός μεγάλος σταυρός (όπου οι πλανήτες είναι σε Κριό, Καρκίνο, Ζυγό και Αιγόκερω) τονίζει ακόμα περισσότερο την ανυπόμονη φύση του στοιχείου. Το άτομο αποφασίζει δυναμικά και ίσως απερίσκεπτα! Ξεκινάει με ενθουσιασμό! Στην συνέχεια ο ενθουσιασμός σιγά σιγά ξεθωριάζει και τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αφήσει στην μέση αυτό που έχει ξεκινήσει, δημιουργώντας έτσι διάφορες εκκρεμότητες. Επίσης υπάρχει η τάση για ενδοοικογενειακά προβλήματα, αλλά και προβλήματα στις φιλικές σχέσεις, στις συνεργασίες και γενικότερα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Με την συμμετοχή Άρη και Ουρανού στον σχηματισμό, η επιθετικότητα και η βίαιη συμπεριφορά είναι ακόμα εντονότερη. Η λύση για να μετριάσει όλη αυτή την ένταση και να οδηγηθεί σε πετυχημένες καταστάσεις είναι να αναπτύξει την κοινωνικότητα και την συνεργασία στην ζωή του. Να μην παρασύρεται από τον παρορμητισμό του, να είναι υπομονετικός και να σκέφτεται πριν πράξει!

Ο σταθερός σταυρός (πλανήτες σε Ταύρο, Λιοντάρι, Σκορπιό και Υδροχόο) βασανίζει το άτομο σε συναισθηματικό επίπεδο και θεωρείται ο πιο δύσκολος, αφού δημιουργεί από μόνο του δύσκολες συνθήκες ζωής που τον οδηγούν σε καταναγκασμό, τον καταπιέζουν. Τα τετράγωνα τονίζουν όλες τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τα σταθερά ζώδια: πείσμα, στατικότητα, εγωισμός, ξεροκεφαλιά αλλά και δυναμισμό, οργανωτικότητα. Είναι τα άτομα που σχεδιάζουν τα πάντα πριν δράσουν. Οι αντιθέσεις δείχνουν την αμυντική στάση του ατόμου στο μοίρασμα ιδεών, συναισθημάτων και εμπειριών. Σκληρότητα, κτητικότητα και μεγάλη δυσκολία ευελιξίας. Ιδιαίτερα με την συμμετοχή Άρη, Ουρανού και Πλούτωνα στον σχηματισμό, το άτομο είναι ακόμα πιο κτητικό, κυριαρχικό, και διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα. Φυσικά όλη αυτή η ενέργεια έχει επιπτώσεις και δεν είναι τυχαίο τα ψυχοσωματικά και οργανικά προβλήματα που παρατηρούνται με σταθερό σταυρό. Αν το άτομο δεν κατανοήσει πως πρέπει να γίνει πιο ευπροσάρμοστο, συνεργάσιμο, να μετριάσει τον υπέρμετρο εγωισμό και την κτητικότητα, μεγαλώνοντας θα οδηγηθεί σε δυσαρμονία με τις διαπροσωπικές του σχέσεις, και όσο και επιτυχημένος να νομίζει πως είναι, θα εγκλωβιστεί σταδιακά σε συναισθηματικό αδιέξοδο.

Ο μεταβλητός μεγάλος σταυρός ή τετράγωνο (με πλανήτες σε Τοξότη, Ιχθύς, Διδύμους και Παρθένο) δείχνει μεγάλες δυνατότητες αλλά μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές καταστάσεις εάν δεν αντιμετωπιστεί ανάλογα. Το άτομο είναι υπερδραστήριο, με ευρύ πεδίο σκέψης και ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο – με τα θετικά του και τα αρνητικά του. Έχει διπλωματικότητα, ικανότητες για ανώτερη μόρφωση και άνεση στις δημόσιες σχέσεις. Μπορεί να αποφεύγει καταστάσεις δύσκολες για αυτόν. Ο κίνδυνος, ιδιαίτερα με την συμμετοχή πλανητών διαφορετικής φύσης, είναι να θεωρηθεί αναξιόπιστος γιατί έχει την τάση να αφήνεται στην τύχη. Δείχνει πως δεν έχει το σθένος που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ζωής και φαίνεται πως ζει εκτός πραγματικότητας. Αν οι συνθήκες που θα μεγαλώσει του προσφέρουν την ανάλογη εκπαίδευση ώστε να αποκτήσει υπευθυνότητα, συναισθηματική σταθερότητα, μεθοδικότητα και ουσιαστική αντιμετώπιση της ζωής, έχει την πιθανότητα να καταφέρει σπουδαία πράγματα σε τομείς επικοινωνίας, καλλιτεχνίας, πολιτικής κ.α. Αλλιώς θα αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες της στάσης ενός παθητικού ανθρώπου, ο οποίος είναι και νιώθει μη παραγωγικός, σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο.

O Ringo Starr, ντράμερ των Beatles, αλλά και τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός έχει ένα χαρακτηριστικό μεταβλητό μεγάλο τετράγωνο στο οποίο συμμετέχουν η Αφροδίτη, ο Ποσειδώνας και τα ευαίσθητα σημεία του ωροσκόπου και του μεσουρανήματος. Ένας χάρτης “καλλιτεχνικός” και χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμου που παρά τις τρομερές μαθησιακές του δυσκολίες, τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε από μικρός και την φτώχεια, όταν ήρθαν οι συνθήκες και οι κατάλληλοι άνθρωποι κοντά του, κατάφερε να αντιστρέψει την δυναμική αυτού του τόσο σημαντικού σχηματισμού υπέρ του.

Ο χαρταετός αποτελείται από ένα μεγάλο τρίγωνο, του οποίου η κορυφή σχηματίζει αντίθεση με ένα τέταρτο σημείο. Το σημείο αυτό σχηματίζει όψεις εξαγώνου με τα άλλα δυο σημεία του μεγάλου τριγώνου. Μοιάζει πολύ στην φύση του μεγάλου τριγώνου, χωρίς να προσφέρει όμως στο άτομο την τόσο μεγάλη ευκολία ώστε να το κάνει μη δυναμικό. Αντίθετα, το σημείο κλειδί στον σχηματισμό είναι οι πλανήτες που δημιουργούν την αντίθεση, και ιδιαίτερα το τέταρτο σημείο. Είναι το σημείο αυτό που πρέπει να αξιοποιηθεί και να οδηγήσει στην σωστή λειτουργία αυτής της κατάστασης. Αν το άτομο καταφέρει να λειτουργήσει επικοδομητικά αυτά που του προσφέρει η αντίθεση και αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συνείδηση, χωρίς να το αποφεύγει, τα τρίγωνα και τα εξάγωνα λειτουργούν επιβοηθητικά και υπάρχει η ροή ενέργειας που χρειάζεται στα ανάλογα πεδία των οίκων και της ζωής του ατόμου. Είναι και αυτός ένας κλειστός σχηματισμός που με τον κατάλληλο χειρισμό στα ανάλογα θέματα, οδηγεί το άτομο σε πολύ θετική εξέλιξη.

Στον γενέθλιο χάρτη της Whitney Houston βλέπουμε δυο χαρταετούς. Ο πρώτος αποτελείται από μεγάλο τρίγωνο με κορυφαίο τον Ήλιο, Μεσουράνημα, Σελήνη σε σύνοδο με τον Δία. Σε αντίθεση με τον Ήλιο ο Κρόνος. Ο δεύτερος χαρταετός αποτελείται από μεγάλο τρίγωνο με κορυφαίο τον ωροσκόπο και σε κοντινή μοίρα τον Χείρωνα, Κλήρο της τύχης, Ποσειδώνα. Σε αντίθεση με ωροσκόπο ο Ερμής σε σύνοδο με τον Πλούτωνα. Βλέπουμε μια μεγάλη γκάμα ταλέντων, ικανοτήτων, δυναμικής αλλά και ιδιαίτερης ευαισθησίας, που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες οδηγήθηκε σε αυτή την τεράστια καριέρα αλλά και αυτοκαταστροφή.

 

Το μυστικό τετράπλευρο, όπως και ο χαρταετός, θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα διάταξη λόγω του συνδυασμού δύσκολων και εύκολων όψεων που έχει. Είναι ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, του οποίου οι διαγώνιες είναι αντιθέσεις. Οι μεγάλες παράλληλες είναι τρίγωνα και οι μικρές εξάγωνα. Δηλώνει μια εσωτερικευμένη ένταση που οδηγεί σε δράση και επίτευξη. Οι αντιθέσεις δείχνουν τα εσωτερικά διλήμματα αλλά δημιουργούν και την επίγνωση, και στην συνέχεια την απαραίτητη δράση για να επωφεληθεί το άτομο από τη ροή των τριγώνων και των εξαγώνων. Αντίστροφα, τα τρίγωνα και τα εξάγωνα διευκολύνουν την δράση. Είναι και αυτό ένα κλειστό κύκλωμα. Τα ζώδια στα οποία βρίσκονται οι πλανήτες κορυφές θα δώσουν το χρώμα στη ροή των ενεργειών. Αν συμμετέχουν ζώδια νερού και γης, το άτομο έχει υπομονή και, τουλάχιστον φαινομενικά, λιγότερο δυναμική στάση απέναντι στις δυσκολίες. Έχει όμως την ικανότητα να κατανοεί τις καταστάσεις σε βάθος και να καταφέρνει σταδιακά πολλά. Τα ζώδια της φωτιάς και του αέρα δείχνουν εξωστρέφεια, μια στάση δυναμική και περισσότερο επιθετική απέναντι στα προβλήματα.

O David Bowie έχει μυστικό τετράπλευρο Αφροδίτης σε σύνοδο με Μεσουράνημα στον Τοξότη, ωροσκόπου στον Υδροχόο, βόρειου δεσμού στους Διδύμους και Σελήνης σε σύνοδο με Κρόνο στον Λέοντα. Ένας άνθρωπος που η ζωή του είχε πολλές αντιθέσεις, έντονη δημιουργικότητα και καινοτομία, βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονα διλήμματα που περιγράφονται με τις όψεις των αντιθέσεων. Φαίνεται η ικανότητα που είχε να παρασύρει τα πλήθη, να γίνεται αποδεκτός τελικά μέσα από τις ιδιαιτερότητες του και να μεταδίδει βαθύτερα συναισθήματα.

Widgets Magazine

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here